L'Any Nou o Festa de la Primavera (春节 chūnjié), és la festivitat més important de totes les festes tradicionals de la Xina. Es celebra també a altres països de l’Àsia Oriental, com ara a Corea, al Japó i al Vietnam. La Festa de la Primavera es regeix pel calendari lunar, per la qual cosa les seves dates varien cada any en referència al calendari gregorià.
Segons l'astrologia xinesa existeixen 12 signes que es representen amb 12 animals (十二生肖 shí'èr shēngxiào). Cada any lunar correspon a un animal, que transmet les seves característiques a la personalitat dels que van néixer sota el seu signe. Explica la llegenda que l'Emperador del Cel va organitzar una cursa entre tots els animals per escollir quins d'ells formarien part de l'horòscop. Els 12 animals que van arribar primer a la meta es van incloure a l’horòscop xinès segons el seu ordre d'arribada: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc.
La Festa de la Primavera està relacionada amb els antics rituals agrícoles i amb les ofrenes que es realitzaven a les divinitats del cel i la terra, amb l'objectiu d'obtenir bones collites i un any favorable. Avui dia és una festa que es celebra amb la família, tant a la Xina com als països de la diàspora, amb grans àpats i celebracions dins i fora de casa.
Abans de l'arribada de l'Any Nou les famílies netegen a fons la seva llar i la decoren amb detalls que atribueixen a les estades de la casa un aire de festa i alegria. A banda i banda de les portes es pengen dístics (对联duìlián) amb els millors desitjos per a l'any nou i, sobre les portes, es pengen pintures dels déus per mantenir allunyats als esperits malignes i, així, donar la benvinguda a la pau i a l'abundància. També és tradició penjar fanalets vermells, figures de paper retallat, nusos vermells i papers amb el caràcter 福 fú (felicidad).
Durant el Cap d’Any Xinès tota la família es reuneix per sopar, per acomiadar l’any en curs i celebrar l’arribada de l’any nou. La nit s'inicia amb un gran banquet, que inclourà diversos plats i àpats molt abundants, i es brindarà per donar la benvinguda a l'any nou. Entre els menjars típics de l’any nou no poden faltar els raviolis xinesos (饺子 jiǎozi), típics de nord, i el pastís d'arròs (年糕 niángāo), típic de sud. El primer dia de l'any tots es vesteixen de manera elegant, fan ofrenes als avantpassats i feliciten els familiars i els amics, en primer lloc, feliciten els familiars més grans, qui lliuraran als nens l'anomenat «sobre vermell» 红包 (hóngbāo) amb una mica de diners dins.
Les celebracions al carrer inclouen desfilades amb balls del drac i del lleó, tambors, petards i focs artificials, que foragitaran els mals esperits i portaran la bona fortuna al nou any. 15 dies després de l'arribada de l'Any Nou Xinès, coincidint amb la lluna plena, la Festa dels Fanalets marcarà el final de les celebracions.